25 Mayıs 2011 Çarşamba

ZEYTİNDE YAPRAK DÖKÜLMESİ

"ZEYTİNDE YAPRAK DÖKÜLMESİNİN GERÇEK NEDENLERİ"
zeytin yaprağı neden dökülür:kök çürüklüğü,taban suyunun yüksek olmasına bağlı köklerin boğulması,don zararı,halkalı lake hastalığı.
2011 yılındaki yaprakların dökülmesinin ana nedeni "HALKALILEKE HASTALIĞIDIR."
ÇİTÇİVE BİRÇOK MESLEKTAŞIMIZIN YANLIŞ YORUMLAMISINA KARŞIN;BU YILKI ZARAR-DÖKÜMLER ÖNLENEMEZDİ.neden:?şu görüşlerin hepsi yanlış.zamanında yeterli ilaçlamanın yapılmaması.bordobulamacı atılmadığından,iyi ve tesirli bakırlı ilaç kullanılmadığında,ilaç zamansız ve doğru atılmadığından,ilaç miktarı yeterli olmadığından...
bu görüşler genel anlamda doğru,ancak bu yıl için yanlış.ÖRNEKLER:yan yana iki zeytinlik birisi h,ç ilaç atmamış,diğeri uygun mücadele yapmış...ilaç atılan bahçede büyük yaprak dökümüne karşılık diğerinde bir tane yok.yapraklarda hastalık etmeni dahi yok.NE DİYECĞİZ?
YAN YANA İKİ BAHÇE:biri %2 lik bordobulamacı atmış,diğeri klasik bakırlı,ikisinde de zarar var.
bordobulamacı atanda yok,bakırlı atanda var,tam tersi bakırlı atan da yok bordobulamacı atanda dökümler var.NE DİYECEĞİZ?
AYNI ZEYTİNLİKTE;kullanılan ilaç aynı,atan aynı,zaman aynı,taban yerlerde yaprak dökümü var,diğer yerlerde birşey yok,NEDİYECEĞİZ?
aynı çitçi,aynı zeytinliğe beş yıl aynı zamanda aynı ilacı atmış;bu yıla gelene kadar hiç zarar olmamış bu yıl zarar var.NEDİYECEĞİZ?
SONUÇ-NEDEN:kimse kusur ramasın;neden bu yıl nisan ayının çok yağışlı ve anormal geçmesinde.
yaprağı dökülen zeytinlere ne yapmalı:hiçbirşey atılmaz.dökülenlerin yerine yeni yaprak çıkar ve bu yapraklar hastalanmaz.
MAHSÜLÜNÜZ BOL VE BEREKETLİ OLA.

1 yorum:

  1. bende ufak bir zeytin fidanı var. yaşlı yapraklar dökülmeye başladı, anladığım kadarıyla fazla sulamamdan kaynaklı oldu

    YanıtlaSil